Jun 15, 2008

To skridt fra at afskaffe flow-tv ... måske

Det er jo det store dyr i åbenbaringen - flow-tv som medie. Hvorfor skal man egentlig betale mange hundrede kroner om måneden for at få x antal tv-kanaler, når der på nettet er et bredt udbud af video og underholdning.

For mig har en af begrundelserne været, at kvaliteten simpelthen ikke var god nok. Men nu begynder en fremtid at tegne sig. Fra de etablerede stationer ser vi allerede nu tjenester som www.dr.dk/tv/ og www.hulu.com. Sidstnævnte er formentlig ikke særlig kendt i Danmark, da den nemlig er forbeholdt det amerikanske publikum (der har jeg brokket mig over tidligere - og vil sikkert gøre det igen). Det er ellers en storslået tjeneste - tv-serier og film fra de store TV-netværk i USA - ganske gratis, hvis man kan leve med reklamer ind imellem. (Hint: Man kan installere en VPN-forbinde, f.eks. Hotspot Shield, så tror Hulu at man befinder sig i USA - og så kan man se en helt masse gratis TV).

Men for de mere uafhængige medie-oplevelser har man været vant til at kvaliteten var YouTube niveau. Og helt ærligt - det er sgu ikke imponerende. At vise YouTube i fuld skærm på et 40-tommer TV, det er ikke ligefrem HD.

Vimeo er ikke nogen ny tjeneste, men den er stadig ikke ret kendt. Og det er altså ret fantastisk. Her er en gratis hosting-tjeneste som tilbyder HD-kvalitet (hvis man altså selv kan levere tingene i HD). Man kan embedde videoerne på sit websted (se herunder) - men hvis man vil se dem i fuld HD så skal man gå til Vimeo's eget site.

Kvaliteterne ved en tjeneste som Vimeo er at den giver et talerør - hvor man ikke risikerer at drukne på samme måde i mængden som man gør på YouTube og Google Video. Samtidig er kvaliteten så god, at man faktisk gider se tingene.

For mig er Vimeo en "showcase" af en teknologi som kommer til at forandre vores kommunikation radikalt. På samme måde som YouTube bragte den "folkelige" video, så vil muligheden for at levere i så høj kvalitet kunne konkurrere direkte med flow-TV. Det er altså ret demokratisk.

Se eksemplet herunder på video fra Vimeo. Som sagt er den embeddede udgave ikke HD - for at se den i HD kan man klikke på titlen under video-vinduet. Så her er Feasibility Study af Ryan Fedyk


Feasibility Study: Indulging Anxiety from Ryan Fedyk on Vimeo.

No comments: