Jul 4, 2008

Skyggerne nærmer sig

Politiken kan i dag (http://politiken.dk/tjek/digitalt/internet/article534383.ece) fortælle om en dom i New York, hvor Viacom har pålagt YouTube (og dermed Google) at udlevere brugerdata. Formålet er at bevise YouTubes medskyldighed i distribution af copyrightet materiale.

Der er ikke noget chokerende for mig i at Viacom kræver dette. Sådan skal det jo være. Det chokerende er at der er en dommer der har givet dem ret!

Egentlig er det jo heller ikke, når man ser på det, noget stort chok. Stakkels Louis L. Stanton - dommer i distriksretten i New York har jo ingen anelse om hvad det er han har bedt om. Det er ikke som at få udleveret medlemslisten til en hashklub! Det er 12½ terabyte vi snakker om her! Det er data på folk der har smuttet forbi YouTube - måske fordi nogen sendte dem et link.

Frygten går nu på at Viacom vil bruge denne liste, 12½ terabyte data altså, til at retsforfølge enkelte brugere. Det vil jeg se før jeg tror det. Alene arbejdet med at dechifrere IP-adresser må siges at overstige det mulige udbytte. Så jeg tror faktisk på at Viacom bare vil bruge listen til at bevise at YouTube viser mere copyrightet materiale end ikke-copyrightet. De har bare valgt en åndssvag måde at bevise det på.

Jeg er ikke bange for Viacom i denne sag - eller for stakkels Louis L. Stanton. Jeg er derimod lidt bange for Google! Hvorfor i himlens navn ligger de inde med 12½ terabyte logfiler som ikke er blevet anonymiseret? Hvorfor er det mindre farligt, at Google har de oplysninger end, at Viacom har dem?

Det vi ser nu kan være startskuddet på flere ting. Worst case må være, at der ikke sker noget. At Google udleverer data og alle går videre med deres liv. Det ville være en katastrofe. Best case kan være at brugerne begynder at kræve respekt for deres privatliv på nettet. At man som bruger kan forvente at et website ikke bare, uden videre, udleverer oplysninger. Og at de, for at forhindre misbrug i fremtiden, anonymiserer data så hurtigt de kan få lov (der kan jo være noget lovgivning om opbevaring).

Så når skyggerne nærmer sig er det måske mere omridset af Googles datadominans - og den potentielle magt i den som vi kan se.

Vi skal jo også huske på at godt nok er Google en stor virksomhed - men set i den globale økonomi er den en dværg. På trods af den massive berømmelse er Google ikke på Fortune 500 - der er altså MANGE der har større økonomiske muskler end "the friendly giant" (Microsoft er til sammenligning nr. 139 og HP er nr. 41 - begge altså langt større.). Så man kan måske, teoretisk, forestille sig at Google en dag bliver solgt ... hvad sker der så med vores data?

[Foto af Kr. B. )

No comments: