Jul 2, 2008

Den Anden Radio - et dårligere alternativ til radio


Den 1. maj 2008 fik Den Anden Radio premiere. Ideen bag D2R (som de også kalder sig) er at skabe et alternativ til Danmarks Radio, efter man nedlagde montageafdelingen og i det hele taget skar ned på udbuddet.

Nu er der gået en måned - så vi kan se på resultatet af bestræbelserne, og det er faktisk lidt trist. En ting er indholdet - det er sådan lidt P1-old-school. For tiden er der f.eks. "samtale med Peter Fisher-Møller som, efter lidt af en valggyser, nu sidder som nyudnævnt biskop i Roskilde stift", Erik Kramshøjs portræt af Donovan og Kirsten Rønn der fortæller om Olivier Messiaen. Det er altsammen fine og lødige programmer - men måske ikke ligefrem den nye front i forhold til afsøgningen af radiomediets muligheder.

Tempoet er adstadigt, udtalen er vældig korrekt, interviews er lavet med stor respekt for interviewofret og det er tydeligt at projektet er præget af lysten til at formidle noget man virkelig holder af. Intet galt i det - Den Anden Radio påstår ikke at de laver undersøgende journalistik, og det gør de så sandelig heller ikke.

Teknologisk er platformen simpel. Man går ind på hjemmesiden, og så kan man lytte til det aktuelle "stream". Et stream er på 3 timer hvorefter det starter forfra. Altså god gammeldags "flow-radio", bare på nettet.

Så var det jo kæden sprang af! Hvorfor hulen skal en radiostation på nettet, stadig have sendetidspunkter. Podcast er jo ikke ligefrem nogen ny teknologi, og det burde være det nemmeste i hele verden at lægge udsendelserne ud til download - evt. via iTunes. Når et projekt som Kommunikationscast, der basalt set består af to personer, kan finde ud af det - så burde Den Anden Radio også.

Ja ja ja ... der er sikkert en eller anden grund. Noget med at der bliver spillet musik i udsendelserne og man ikke har clearet rettighederne. Det kan også være at grunden er at dem som producerer har et forhold til copyright på deres udsendelser, og bestemt ikke vil "kaste dem i grams" på den måde. Grunden står ikke på hjemmesiden, så det er rene spekulationer. På hjemmesiden står kun:

Den anden Radio arbejder i øjeblikket på højtryk for at blive

i stand til at tilbyde lytterne mulighed for at udvælge og aflytte

enkeltprogrammer fra vores udsendelsesflade.

Det er vores håb at vi snart vil have løst de problemer,

der knytter sig til realisationen af dette.

Og det har der så stået i to måneder nu. I mellemtiden har der så været 10 streams af 3 timer - altså 30 timers radio som de potentielle lyttere er gået glip af.

Det er uforståeligt for mig at man kan bruge så meget energi og talent på at producere udsendelser - og bruge så lidt talent på at overveje de teknologiske muligheder i forhold til projektet.

Det er svært at se lyttertal for Den Anden Radio, så måske tager jeg fuldstændig fejl i min antagelse om at lyttertallet er temmelig lavt. Jeg tror simpelthen ikke på at målgruppen for Den Anden Radio (som i sin tone helt klart er til den ældre befolkning) sidder foran deres computere og lytter til Erik Kramshøj fortæller om Donovan som streaming audio. Jeg tror på at evt. podcasts kunne have en fremtid - det har DR jo bevist med deres podcast-udbud, som er temmelig imponerende.

Det er synd for Den Anden Radio. Ideen er god, men nøjagtig som bibliotekernes lydbogsprojekt, omtalt i denne blog tidligere (http://next2tech.blogspot.com/2008/05/lydbogs-idioti.html), så falder det hele sammen på en total misforståelse af hvad det er for et medie vi står med.

Internettet kan ophæve tid og sted. Der er ingen grund til Flow-lignende programlægning på nettet. Et projekt som Grooveshark (omtalt i går her) viser netop dette. Så helt ærligt Den Anden Radio ... lad dog være.

No comments: