Aug 8, 2008

Letvægtslinux

Webmonkey rapporterer om den nye gOS distribution af Linux - som kan betyde en mindre revolution, hvis den holder hvad den lover. Her loves nemlig en implementering af den nye LXDE (Lightweight X11 Desktop Environment) som betyder at det kan køre på computere der har mindre computerkraft end der kræves af f.eks. Ubuntu, Gnome og andre distributioner. Ubuntu følger lige efter med en Ubuntulite distribution der kan det samme.

Jeg har ikke selv prøvet disse, men perspektiverne er fabelagtige. Der ligger tusindvis, hvis ikke millioner, af notebooks på hylder i virksomheder og private hjem, som bare ikke er kraftige nok til at køre de moderne operativsystemer. Det har været en naturlov at hardwarekrav de STEG for hver ny distribution - og dermed gjorde hardware forældet.

Men nu kommer så et operativsystem der kræver mindre. Som burde kunne køre på notebooks der er 4 eller 5 år gamle - og dermed kan de aktiveres. De fleste har ikke brug for ret meget computerkraft. De skriver mails, browser web og skriver måske lidt tekster i et tekstbehandlingssystemer. Ikke ligefrem aktiviteter der kalder på en vandkølet supercomputer.

Men når operativsystemet, altså det bagvedliggende stykke software, kræver en masse kræfter - så er ens egne moderate krav jo ligegyldige.

LXDE siger selv at de kan køre på en Pentium 2 (den er næsten 10 år gammel!) og med 96 mb RAM og 4 gb harddisk. Til sammenligning kræver Windows Vista mindst 1 gb RAM og en processor der kører mindst 1 ghz (og det er godt nok lavt sat fra Microsofts side) og 40 gb harddisk.

Om det kan køre tilfredsstillende på en 10 år gammel bærbar - det kan man tvivle på. Men hvis bare den kan på en som er 5 år gammel, så er muligheden for at anvende sine gamle computere pludselig steget dramatisk.

Det kan jo ses som et tegn på at computerkraften er ved at være "tilstrækkelig" til de ting folk faktisk bruger deres PC til. Naturligvis har du brug for mere hvis du skal klippe video eller mixe 32 tracks i fuld CD-kvalitet. Men det er jo bare ikke det vi gør med vores computere.

Good news indead

Link: http://www.webmonkey.com/blog/Lightweight_Linux_Desktop_Proves_Popular_with_Netbooks

No comments: