May 30, 2008

Gratis illustrator-klon - nu med tutorials

Igennem længere tid har jeg brugt open-source værktøjet Inkscape (http://www.inkscape.org) til illustrationsopgaver. Som et alternativ til Adobe's Illustrator, har Inkscape vist sig at have temmelig mange muligheder - og på nogen punkter rent faktisk at være bedre end dens inspirationskilde.

Dette indebærer at man, f.eks., kan redigere direkte i PDF-filer med Inkscape - samtidig med at den naturligvis understøtter de andre funktioner man forventer i et vektorbaseret illustrationssoftware.

Et af de store problemer omkring open source software er altid dokumentationen. I det kommercielle software er dokumentation, tutorials etc. en del af konkurrenceparametrene. Inden for open source, der jo oftest er baseret på frivilligt arbejde, er dokumentationsdelen ikke det som har den mest entusiastiske udviklergruppe.

Inkscape har dog altid haft (især i betragtning af at det er ver. 0.46 vi sidder med - så vi er kun i beta-stadiet) en ret god dokumentation for de fleste funktioner.

Nu har dokumentationsniveauet for Inkscape så løftet sig til nye højder, gennem to personer der kalder sig HeathenX. De har lavet 60 video-tutorials, hvor de, step-for-step, gennemgår funktioner og how-to's i Inkscape. Men en samlet spilletid på 10 timer er dette en grundig indføring i mange af funktionerne i programmet. Der kommer mellem 1 og 7 tutorials om måneden, så mængden vokser konstant.

Det er virkelig interessant at man i Open Source miljøet begynder at se de her screencasts, som en del af dokumentationen. Det kan være at udbredelsen af det bliver en af de afgørende skridt for at gøre open source til et gangbart alternativ for de knap så teknologi-fikserede masser.

Se screencasts her: http://screencasters.heathenx.org/

No comments: