May 24, 2008

Retur til Geocities

For 10 år siden fandtes der et website der hed Geocities. Faktisk var det langt mere end et website - det var en webhost hvor man, gratis, kunne lave sin egen webside. Det var uhyre simpelt, ikke særlig kønt og kunne ikke ret meget. Men det virkede! Goecities blev købt af Yahoo! i januar 1999 - og derefter forsvandt det stort set fra radaren.

Geocities findes stadig, men er blevet rodet sammen med nogle betalingsplaner som gør, at hvis man virkelig vil lave noget på Geocities skal man have dollars op af lommen. Det er kort sagt ikke det samme som dengang.

Ind kommer Google - og Google Sites. I den evigt ekspanderende familie af tjenester fra Google er tiden nu kommet til den uprentetiøse, informative personlige hjemmeside. Goodle Sites har tidligere været en del af Google Apps - og derfor krævet at man havde eget domæne. Men sådan er det ikke mere. Bare man har en Google konto kan man prinicipielt lave alle de hjemmesider man gider. De får så en addresse i form af sites.google.com/site/[etellerandetmanselvvælger]/ - måske ikke verdens nemmeste URL - men de fleste af os har jo URL'er liggende i foretrukne, i gamle mails, i webhistorien eller alle mulige andre steder.

Hvad kan så Google Sites? Det kan lave en hjemmeside - ganske enkelt. Det bliver ikke verdens kønneste hjemmeside. Det bliver ikke verdens mest avancerede hjemmeside. Men den virker - og det tog mig under 2 minutter at lave en side med en underside!

Man kan integrere alt muligt indhold - billeder, video, regneark, dokumenter - endda med mulighed for at uploade billeder til Googles server, så man slipper for at lave alternative hostingløsninger. Og man kan begrænse adgangen til siden, så den udelukkende er for en forening, en projektgruppe, en virksomhed eller en familie - så det kan blive en art intranet.

Google Sites er ikke nogen revolution. Det er nærmere et behageligt gensyn med en gammel ven. Men med Google Sites er der mulighed for at lave nogle acceptable hjemmesider, uden at det koster noget.

Og hvorfor så denne lovsang? Fordi det er godt. Fordi det er demokratisk at alle som har lyst kan lave en hjemmeside. Google Sites retter sig mod begynderen - hvis man allerede har egen server og kan skrive Web 2.0 applikationer direkte i notepad, så har man næppe brug for Google Sites.

No comments: