May 21, 2008

Blokering af bittorrent

En af de store nyheder på amerikanske IT-sites har været en undersøgelse lavet af Max Planck instituttet, hvor det er blevet undersøgt, hvor meget p2p-trafik der bliver blokeret af internetudbyderne.

Det er klart at nogle internetudbyderne har behov for at blokere p2p-trafik. Det er en meget ressourcekrævende trafik - og den er ofte forbundet med ulovlig fildeling. Problemet er jo bare, at fildeling ikke KUN bliver brugt til ulovlige formål. Open Source software bliver ofte distribueret som p2p. Musik fra Jamendo (Creative Commons musik) bliver delt via p2p. NIN's nye plade bliver lovligt distribueret via p2p. Og den trafik bliver således også blokeret.

Det er naturligvis tæt på at være en ikke-nyhed eftersom undersøgelsen viser at ingen danske udbydere blokerer trafikken. Faktisk er der næsten ingen europæiske udbydere der blokerer - men der er tilgengæld en del amerikanske der gør. Og så bliver man jo bekymret - for tidligere har vi jo set at praksis der starter i USA ender med at blive virkelighed i Danmark.

Jeg vil ikke male fanden på væggen - men alligevel. Det her er noget vi skal være opmærksomme på som teknologiforbrugere. Internetudbyderne vil lede efter måder at begrænse ressourceforbruget på - især når der snart skal TV og andet ind i internetkablerne. Så bliver der brug for mere båndbredde - og den kan man få ved at begrænse nogle typer af trafik.

Vi holder øje med jer internetudbydere ...

Link til undersøgelsen: http://broadband.mpi-sws.mpg.de/transparency/results/

No comments: